X Menu sluiten

Taal

Veiligheid beleven voor het leven!

Risk Factory Twente

Veiligheid in eigen hand

In nagebootste praktijksituaties ervaren leerlingen van groep 8 en kwetsbare senioren hoe om te gaan met onveilige situaties én hoe concreet te handelen. Dat doen we met acht interactieve scenario's die bezoekers aan de Risk Factory Twente op een realistische manier aan den lijve ondervinden. De scenario’s voor deze kinderen zijn tot stand gekomen op basis van de integrale veiligheidsplannen van alle Twentse gemeenten, praktijkervaring van de hulpdiensten en de kerndoelen primair onderwijs. De inhoud is uitvoerig afgestemd met ketenpartners, maar ook met Bureau Halt, Tactus, ROVON en de Kindertelefoon.

Verkeersveiligheid, (veilig) vluchten bij brand, digitaal pesten, etc. vormen andere belangrijke items.

Kinderen in deze leeftijd hebben de inbeeldingskracht om de scenario’s als echt te ervaren. Het rendement is dus hoog, zo blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Maar liefst 75% van de leerlingen zegt na een bezoek aan de Risk Factory maatregelen te nemen om de eigen veiligheid te verbeteren. Deze kinderen zijn zich bewuster van veiligheidsrisico’s en hebben drie keer zoveel kennis als hun leeftijdgenoten die geen deel hebben genomen. De Risk Factory werd in 2014 onderscheiden met de Jan van der Heydenprijs voor de beste innovatie.

Veiligheid voor senioren

Programma’s voor – zelfstandig wonende – senioren zijn aangepast op de doelgroep. Het tempo ligt lager en de onderwerpen richten zich o.a. op babbeltrucs, valtechnieken, brandveiligheid, etc. Wilt u een rondleiding? Wij maken een programma op verzoek.

Aantal bezoekers
Sinds de start heeft de Risk Factory ruim 95.000 bezoekers ontvangen.

Wist je dat
De Risk Factory ook in Limburg Noord en Midden-west Brabant te vinden is?

Risk Factory Twente maakt gebruik van de algemene verkoopvoorwaarden van Veiligheidsregio Twente.

Wat is de Risk Factory?

De Risk Factory is een hangar die met moderne technieken – ondersteund door o.a. Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente - is omgebouwd naar een levensecht en aansprekend ‘dorp’. Het dorp wordt steeds ‘onveiliger’ gemaakt tijdens de oefeningen. Dankzij de actieve samenwerking met veiligheidspartners, de Bond van Verzekeraars, TronedSafety Field Lab worden de scenario's voortdurend geoptimaliseerd en aangepast aan de actualiteit. De hangar is centraal gelegen op de Twente Safety Campus op het voormalige Vliegveld Twente. De Risk Factory richt zich op de leerlingen van de basisscholen en burgers in Twente.

AANMELDEN?

Een bezoek aan de Risk Factory is wat ons betreft een essentieel onderdeel van het reguliere basisonderwijs. Dat concluderen we niet alleen op basis van onze ervaringen, maar blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom gaan wij graag met de bovenschoolse besturen een samenwerkingsconvenant aan, om zoveel mogelijk kinderen te bereiken.

Wilt u meer weten over deze samenwerking of een vrijblijvende afspraak? Neem dan contact met ons op.

VOORDELEN RISK FACTORY

 • Levensechte scenario’s
 • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
 • Bewezen resultaat: kinderen zijn zelfredzamer en beter voorbereid op onveilige situaties
 • Hoog rendement: 75% van de leerlingen zegt na een bezoek aan de Risk Factory maatregelen te nemen om de eigen veiligheid te verbeteren
 • Olievlekeffect: leerlingen brengen het geleerde in de praktijk en informeren zo de mensen in hun omgeving
 • Opleiding door mensen uit de praktijk
 • Efficiënte én effectieve lesmethodieken
 • Eigentijdse aansprekende aanpak met serious gaming (Game of Heroes)
 • Blijvend effect door thematische praktijkopdrachten en minigames
 • Competitie-element voor extra stimulans en uitdaging
 • Centraal gelegen locatie

Onze partners

            
Brandweer Twente
           GGD Twente             GHOR Twente

 

         

Politie               Safety Field Lab         Saxion Hogescholen

 

          

Troned               Universiteit Twente      ROVON

 


Veiligheidsregio Twente

Risk Factory: grenzeloos effect Contact

Risk Factory

Veiligheidsscenario's

Bezoeken

Risk Factory

Referenties

Bezoeken