X Menu sluiten

Taal

Hoe herken je digitaal pesten? En wat is er aan te doen?

Primair Onderwijs

Lesprogramma
In nagebootste praktijksituaties ervaren leerlingen van groep 8 hoe om te gaan met onveilige situaties én hoe concreet te handelen. Dat doen we door in totaal zeven interactieve scenario's te doorlopen met als uitgangspunt 'leren door te doen'.  

Veiligheidsscenario's

Risk Factory

Brandveiligheid in huis

Je kunt veel zelf doen om brand te voorkomen. Aan de hand van diverse brandgevaarlijke situaties worden leerlingen bewust gemaakt van de gevaren in hun eigen leefomgeving.

Lees meer
Internetveiligheid

Welke informatie laat je wel en niet achter op het internet? En ken jij al je vrienden op social media ook in het echte leven? Overleg met z’n tweeën wat jullie zouden doen!

Lees meer
Groepsdruk

Dit scenario is samen met bureau HALT en Politie ontwikkeld. Kinderen zijn zich niet (altijd) bewust van groepsdruk en de grote gevolgen die dit fenomeen kan hebben. 

Lees meer
112 bellen

Als er iets ernstigs aan de hand is, kun je altijd 112 bellen. Maar nooit voor de lol! We laten leerlingen met 112 bellen om ze zelf te laten ervaren wat het met je doet.

Lees meer
Vluchten bij brand

Wat doe je als er een brand uitbreekt? In een ruimte gevuld met (veilige) rook oefenen leerlingen hoe je zo veilig mogelijk kunt vluchten bij brand. En wat doe je als je eenmaal buiten staat?

Lees meer
Drugskoerier

Even een pakketje wegbrengen lijkt onschuldig, maar kan je écht in de problemen brengen...

Lees meer
Verkeersveiligheid

Waar moet je op letten in de buurt van een vrachtwagen, bus of ander groot voertuig? Ken je de dode hoek? Stap zelf achter het stuur en ervaar het.

Lees meer
Noodsituaties

Bij langdurige stroomuitval, wateroverlast, noodweer of een griepepidemie spreekt men van een ‘noodsituatie’. De kans is niet heel groot, maar toch kan iedereen ermee te maken krijgen. De impact kan dan enorm zijn. We oefenen in het herkennen van noodsituaties en hoe te handelen.

Lees meer

“We zijn ons ervan bewust dat het succes van de Risk Factory voor een groot deel afhangt van de degene die de kinderen begeleidt tijdens de scenario’s. Ze moeten niet alleen affiniteit hebben met de doelgroep, maar ook aansluiting zoeken in o.a. taalgebruik, groepsdynamica en didactische aanpak. Daarom werken we samen met o.a. Universiteit Twente en Saxion Hogescholen en koppelen de uitkomsten van wettenschappelijk onderzoek terug naar deze begeleiders. Zo leren ze hoe ze ‘verbinding’ krijgen met (de belevingswereld van) de kinderen".

Stefan Mues, projectleider Risk Factory